Ankara Serigrafi Baskı Teknikleri Nelerdir ?

Baskı teknikleri, gelişmekte olan teknoloji ile beraber oldukça farklı şekillerde yapılmaya başlandı. Böyle olunca da geçmiş dönemlerde bilindik tarzda yapılmakta olan baskıların yerini çok daha kaliteli ve hızlı çalışmalar yapılmasına yardımcı olmakta olan baskı teknikleri almaya başladı. İlk zamanlar yeni baskı tekniklerini çok fazla araştırmamış olan firmalar, şimdilerde ise serigrafi baskı teknikleri konusunda oldukça ciddi şekilde incelemeler yapıyor ve buna göre de gerekli olan çalışmaların yapılmasını istiyorlar. Genel itibari ile serigrafi baskı bir tür elek baskıdır. Çerçeveye özenle gerilmiş olan ipek materyalin üstüne emisyon dökülür. Film ise bu şekilde özel olarak pozlandırılmaktadır.

Işığı görecek olan bölgeler boyayı alt kısma sızdırdıkları zaman baskı işlemi gerçekleştirilmiş olmaktadır. Ağırlıklı olarak kalemler, şişeler, kendinden yapışkanlı stickerlar, bez, şişeler gibi pek çok farklı parça üzerine serigrafi baskı teknikleri uygulanabilmektedir. Daha öncesinde sıklıkla kullanılan ofset baskı düz bir baskı türlerindendir. Eğer kalıpta poz görmeyen bir yer varsa bu bölge su tutmamaktadır. Su olmayacak bölgeler boyayı tutacak ve kauçuğu boyayacaktır. Daha sonrasında ise kauçuk kağıdı boyayacak ve böylelikle de baskı işlemi gerçekleştirilmiş olacaktır.

Uygulanacak serigrafi baskı teknikleri sırasında kullanılacak dokumalardaki ipliklerin kalınlığının yanı sıra iplik sayısı da oldukça büyük bir öneme sahip olmaktadır. Çünkü bu iki etken, mürekkebin geçirgenliği konusunda ciddi anlamda ön olana çıkan etkenlerdir. Dokuma ipliklerdeki kalınlık artış gösterdikçe ilmeklerin arasındaki açıklığın yanı sıra boş elek yüzeyinde de azalmalar kendini gösterir. Elek dokuma seçimi için serigrafi baskının yapılacağı iş ön plana çıkartılır. Seçimin doğru şekilde yapılmaması sonrasında ortaya çıkacak olan sonuçlar istekleri yerine getirmeyeceği için baskı çalışmaları yapılmadan önce mutlaka konusunda uzman kişiler ile iletişime geçilmesi gerekmektedir. Serigrafi baskı çalışmalarında ağırlıklı olarak ahşap çerçeveler tercih edilmektedir. Ekonomik, hafif ve hazırlanması kolay olmasının yanı sıra sıcaklık, nem ve ipek germelerinde deforme olasılığını en aza indirdiği için kullanılmaktadır.

Bunun yanı sıra serigrafi baskı teknikleri kullanılırken metal çerçeveler de sıklıkla kullanılabilmektedir. Fakat bu aşamada çerçevelerin paslanmaması da önemlidir. Çünkü paslanma durumu ortaya çıkarsa dokuma zarar göreceği için alüminyum ya da galvanizli borular arasından seçimler yapılmalıdır. Aynı zamanda baskı sırasında dokumanın iyi bir şekilde yapışması adına normalde oldukça düzgün olan yüzeyin dikkatlice pürüzlendirilmesi gerekmektedir. Farklı profillerde hazırlanmış kauçuklar olan rakle yani sıyırıcı; farklı materyallerden üretilmektedir. Ne tarz bir baskı yapılmak isteniyorsa, buna göre özel rakle çeşitleri arasından seçimler yapılacaktır. Baskı mürekkepleri, geciktiriciler, hızlandırıcılar, incelticiler, temizleyiciler gibi birçok farklı etkenin üzerinde dikkatli şekilde durulması gerekmektedir. Tüm ayrıntıların üzerinde dikkatlice duracak deneyimli kişiler sayesinde oldukça kısa bir süre içinde gerekli olan her türlü baskı hızlıca yapılmış olacaktır

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Neden Ankara 333 Etiket Metal Etiket

Alüminyum Kutu Harf Tabela

Ankara Braille Yönlendirme Levhası