UV Baskı Hangi Alanlarda Kullanılır? Nerelerde Kullanılır?


Sürekli gelişen teknoloji ile beraber artık pek çok konuda olduğu gibi baskı teknikleri konusunda da son derece etkili değişimler ortaya çıkmaya başladı. Geçmiş dönemlerde baskı konusunda yalnızca belirlenmiş olan baskı çeşitleri kullanılmak zorundaydı. Böyle olunca da firmaların büyük bir kısmı ne kadar istemiş olurlarsa olsunlar fark etmez, yalnızca onlara sunulan teknikler üzerinden incelemeler yapıyorlardı. Şimdilerde ise bu konuda oldukça etkili değişimler meydana gelmeye başladı. Var olan değişimler ile beraber ise firmalar hangi sektörde yer alırlarsa alsınlar fark etmez kendi isteklerine en uygun olacaklarını düşündükleri tarzdaki baskı tekniklerini kullanabiliyorlar. UV baskı tekniği de ortaya çıktığı ilk günden bu yana sıklıkla tercih edilen baskı türleri arasında kendine yer buluyor.

Oldukça fazla kullanım alanı olan UV baskı tekniğinde bunun için özel olarak hazırlanmış olan makinelerin üzerinde var olan kafalar, boyanın basılacağı yüzeye iletilmektedir. Kafaların üzerinde yer almakta olan nozzle’lardan çıkmakta olan mikro boya tanecikleri baskının yapılacağı malzemeye ulaştıkları an U.V. ışınlarından ötürü 1 saniyeden de kısa bir süre içerisinde kurur. Bu sayede de ürünler baskıdan çıktıkları anda kullanıma hazır hale gelirler. Yani solvent baskı makinelerinde olduğu gibi boyanın kuruması adına ürünün bekletilmesi ya da kurutma işlemi için başka yöntemlerin kullanılmasına ihtiyaç yoktur.

Var olan bu özelliğinde ötürü UV baskı pek çok rulo malzeme ve plakaya üzerine rahatlıkla yapılabilir. UV baskı yaptırmadan önce hangi tarz yüzeye bu baskının yapılacağı konusunda net bir şekilde bilgi sahibi olunmalıdır. Metal yüzeyli UV baskı; ayna yüzeyi olmayan metallere rahatlıkla yapılabilirken dekota üzerine yapılacak baskılar için PVC esaslı maddelerin kullanılması gerekmektedir. Cam plakalar, UV baskıya uygun tarzda hazırlanmış vinil ya da tekstil rulolar ve ahşap plakalar da yine UV baskının kullanılmakta olduğu materyaller içerisinde yer almaktadır. Oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olmasına rağmen UV baskı ağırlıklı olarak etiket ve ambalajlarda kendine yer bulur. Bunun en büyük nedeni ise UV baskının doğru şekilde yapılması sonrasında dış etkenlere karşı son derece dayanıklı olmasıdır.

100 ila 600 mikron arasındaki kalınlığı bulunan ürünler için oldukça rahat bir şekilde UV baskı yapılabilir. Promosyon malzemeleri, indirim kartları, ürün kutuları, kartvizitler, bardak altlığı, Mouse pad, cetvel, vitrin camları gibi pek çok farklı alanda da rahatlıkla kullanılabilir. Geçmiş dönemlerim aksine uzun süreli kullanıma olanak tanımakta olan UV baskı tekniği ile beraber artık gerek tanıtım gerekse bilgilendirme çalışmaları daha öncesinde olmadığı kadar etkili bir şekilde yapılmış olacaktır. Birbirinden farklı UV baskı çalışması yapmakta olan isim olsa da firmaların bu aşamada dikkat etmeleri gereken pek çok önemli konu bulunuyor. İstekleri etkili şekilde karşılayacak UV baskılar ile her türlü tanıtım ve bilgilendirme çalışması kolaylıkla yapılabilecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Neden Ankara 333 Etiket Metal Etiket

Alüminyum Kutu Harf Tabela

Ankara Braille Yönlendirme Levhası